Tarta z serowego ciasta z dynią i bekonem

Tarta z serowego ciasta z dynią i bekonem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tarta z dynią nie musi być pozbawiona smaku - dynia "lubi" przyprawy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy dynia króluje jesienią często brak nam pomysłów na jej wykorzystanie. Z dyni można przyrządzić nie tylko pyszne zupy, pikle czy dźemy. Sprawdzi się też jako składnik ciast - również wytrawnych - takich jak tarta z dynią i bekonem.

Składniki

  • ½ kg dyni,

  • 2 łyżki masła,

  • 1,5 szklanki mąki,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 15 dag chudego twarogu,

  • 3 łyżki oleju,

  • jajko,

  • cebula,

  • 4 plastry bekonu,

  • 2/3 szklanki śmietany,

  • 3 łyżki pestek dyni,

  • 4 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar),

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg zmiel w maszynce. Mąkę i proszek przesiej do miski. Dodaj olej, ½ łyżeczki soli i jajko. Stopniowo dodając twaróg, zagnieć ciasto.

  • Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 15 minut.

  • Dynię obierz ze skóry, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, ugotuj na parze do miękkości (ok. 20 minut).

  • Bekon pokrój w paseczki, cebulę obierz i posiekaj.

  • Na stopionym maśle zeszklij cebulę, dodaj bekon i smaż jeszcze kilka minut, mieszając.

  • Wlej śmietanę, dodaj dynię, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek, wyłóż nim formę posmarowaną tłuszczem, formując rant.

  • Na ciasto wyłóż masę dyniową, posyp serem.

  • Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C.

  • Przed podaniem posyp uprażonymi pestkami dyni.

Ocena: 0