Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić

Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grillowane szparagi mają ciekawy smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagi z rusztu to świetny dodatek do mięs, grillowanych ryb lub do przystawek na zimno i na ciepło, na przykład z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami, także do przepysznych sałat. Z rusztu można przyrządzić zarówno szparagi białe, jak i zielone. Kilka minut i gotowe!

Składniki

  • pęczek szparagów,

  • łyżka startego parmezanu,

  • sól grubo mielona,

  • ewentualnie odrobina świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej dobrze patelnię grillową, można ją lekko skropić oliwą albo roztopić na niej odrobinę masła.

  • Gdy będzie gorąca, połóż szparagi, podgrzewaj kilka minut, obróć, by równo się upiekły.

  • Posyp parmezanem i odrobiną soli.

  • Podawaj jako dodatek do mięs z rusztu lub do sałat.

Ocena: 0