Szparagi z masłem ziołowym: delikatne wiosenne danie!

2021-03-29
Halina Zielińska
jszparagi-z-maslem-ziolowym-delikatne-wiosenne-danie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Szparagi z masłem ziołowym - to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie
łatwy
15 min
4

Sezon na szparagi trwa! Poznaj prosty przepis na szparagi z masłem ziołowo-czosnkowym. To eleganckie danie z powodzeniem wykonają nawet początkujący kucharze. Sprawdź, jak ugotować szparagi i przyrządzić je z masłem ziołowym.

Pyszne szparagi z masłem ziołowo-czosnkowym są prostym i szybkim w przygotowaniu daniem. Mogą stanowić przystawkę lub dodatek do mięs. Końcówki szparagów często bywają łykowate, dlatego warto odkroić je już przed gotowaniem.

Sprawdź też: Jak gotować szparagi?

 

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych lub białych szparagów
  • pół szklanki masła
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj szparagi i odkrój twarde korzonki. Jeśli to białe szparagi, należy je wcześniej oskrobać, aby nie były łykowate.
  • Zagotuj w garnku posoloną wodę z dodatkiem soku z cytryny.  Wrzuć szparagi do wrzątku i gotuj 2 minuty pod przykryciem.
  • Na patelni roztop masło, dodaj rozgnieciony czosnek i chwilę go podsmaż. Do masła dodaj szczyptę pieprzu i zioła prowansalskie.
  • Podawaj szparagi polane masłem ziołowo-czosnkowym.
Halina Zielińska