Szparagi z masłem ziołowym: delikatne wiosenne danie!

Szparagi z masłem ziołowym: delikatne wiosenne danie!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szparagi z masłem ziołowym - to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na szparagi trwa! Poznaj prosty przepis na szparagi z masłem ziołowo-czosnkowym. To eleganckie danie z powodzeniem wykonają nawet początkujący kucharze. Sprawdź, jak ugotować szparagi i przyrządzić je z masłem ziołowym.

Składniki

  • pęczek zielonych lub białych szparagów

  • pół szklanki masła

  • mieszanka ziół prowansalskich

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj szparagi i odkrój twarde korzonki. Jeśli to białe szparagi, należy je wcześniej oskrobać, aby nie były łykowate.

  • Zagotuj w garnku posoloną wodę z dodatkiem soku z cytryny.  Wrzuć szparagi do wrzątku i gotuj 2 minuty pod przykryciem.

  • Na patelni roztop masło, dodaj rozgnieciony czosnek i chwilę go podsmaż. Do masła dodaj szczyptę pieprzu i zioła prowansalskie.

  • Podawaj szparagi polane masłem ziołowo-czosnkowym.

Pyszne szparagi z masłem ziołowo-czosnkowym są prostym i szybkim w przygotowaniu daniem. Mogą stanowić przystawkę lub dodatek do mięs. Końcówki szparagów często bywają łykowate, dlatego warto odkroić je już przed gotowaniem.

Sprawdź też: Jak gotować szparagi?

 

Ocena: 0