Sól tymiankowa: jak ją zrobić?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sól tymiankowa to nic innego jak klasyczna gruboziarnista sól morska zmieszana z dużą ilością tymianku i soku z cytryny. Dzięki tym dwóm składnikom sól tymiankowa nabiera kwaskowatego smaku i charakterystycznego aromatu. Idealnie nadaje się do posypywania grzanek z masłem czy sałatek. Wypróbuj przepis na sól tymiankową.
Przepis na sól tymiankową jest bardzo prosty. Musisz jednak pamiętać, że taka sól z dodatkiem świeżej cytryny i tymianku łatwo się psuje. Aby sól tymiankowa była bardziej trwała, możesz użyć suszonych składników.
SKŁADNIKI
- 250 g grubej soli morskiej
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tymianek umyć, oberwać listki i włożyć do miseczki. Cytrynę dokładnie umyć, najlepiej szczoteczką, zetrzeć skórkę na tarce i dodać do tymianku. Wymieszać.
- Sól przesypać do większego pojemnika, dodać cytrynę z tymiankiem. Całość rozgnieść w moździerzu (by łatwiej się ją rozcierało, możesz podzielić ją na kilka porcji i rozcierać partiami).
- Tak przygotowaną sól wsyp do słoiczków. Po upływie dnia nabierze charakterystycznego aromatu i smaku.