Sól tymiankowa: jak ją zrobić?

Sól tymiankowa: jak ją zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sól morska zyska na wzbogaceniu ziołami - na przykład tymiankiem

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Sól tymiankowa to nic innego jak klasyczna gruboziarnista sól morska zmieszana z dużą ilością tymianku i soku z cytryny. Dzięki tym dwóm składnikom sól tymiankowa nabiera kwaskowatego smaku i charakterystycznego aromatu. Idealnie nadaje się do posypywania grzanek z masłem czy sałatek. Wypróbuj przepis na sól tymiankową.

Składniki

  • 250 g grubej soli morskiej

  • 1 cytryna

  • 1/2 pęczka świeżego tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tymianek umyć, oberwać listki i włożyć do miseczki. Cytrynę dokładnie umyć, najlepiej szczoteczką, zetrzeć skórkę na tarce i dodać do tymianku. Wymieszać.

  • Sól przesypać do większego pojemnika, dodać cytrynę z tymiankiem. Całość rozgnieść w moździerzu (by łatwiej się ją rozcierało, możesz podzielić ją na kilka porcji i rozcierać partiami).

  • Tak przygotowaną sól wsyp do słoiczków. Po upływie dnia nabierze charakterystycznego aromatu i smaku.

Przepis na sól tymiankową jest bardzo prosty. Musisz jednak pamiętać, że taka sól z dodatkiem świeżej cytryny i tymianku łatwo się psuje. Aby sól tymiankowa była bardziej trwała, możesz użyć suszonych składników.

Ocena: 0