Ślimaczki z pomidorami i „ricottą” z tofu

Ślimaczki z pomidorami i „ricottą” z tofu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ślimaczki z pomidorami i „ricottą” z tofu to błyskawiczne danie bez mleka, jajek i orzechów, którą z powodzeniem zaserwujesz na kinderbalu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 16 OSÓB

Ślimaczki z pomidorami i „ricottą” z tofu to błyskawiczne danie bez mleka, jajek i orzechów, które z powodzeniem zaserwujesz na kinderbalu.

Składniki

  • Ricotta:

  • kostka tofu

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki płatków drożdżowych

  • duża garść liści bazylii

  • łyżeczka oregano

  • 1/2 łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu

  • łyżka oliwy

  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

  • po łyżeczce oregano i bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki na ricottę zmiksuj blenderem, odstaw do lodówki.

  • Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj przecierem pomidorowym z przyprawami. Następnie równomiernie rozsmaruj na nim ricottę.

  • Zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. Pokrój rulon na plastry, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 180ºC.

  • Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 5