Śledzie do wódki - 4 przepisy na śledziową zakąskę

2019-11-26 13:23

„Kiedy robi się zimno, a widok za oknem udowadnia, że mieszkamy w kraju północnym, wówczas opanowuje mnie ochota na śledzia i kieliszek wódki.” Ta myśl często pojawia się w głowie Polaków. Pytanie tylko, którą wersję śledziowej "zagrychy" wybrać? Podajemy 4 sprawdzone propozycje na: śledziowy tatar, śledzie czerwone, śledzie w oleju i śledzie musztardowe.

Śledzie do wódki - 4 przepisy na śledziową zakąskę
Autor: Shutterstock Śledzik lubi pływać, chociaż rybka jest nieżywa.

Spis treści

  1. Śledziowy tatar
  2. Śledzie czerwone
  3. Śledzie w oleju
  4. Śledzie musztardowe

Śledziowy tatar

Składniki:

3 wymoczone filety śledziowe, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

1 cebula

6 korniszonów

marynowane grzybki

kapary

3 żółtka

oliwa

ocet

cytryna

pieprz

Śledzie pokroić w drobną kostkę.

Uformować na talerzu pokrojone śledzie tak, jak na porcję tatara.

Zrobić wgłębienie i wlać w nie surowe żółtko.

Udekorować dodatkami, posypać pieprzem. Każdy indywidualnie będzie mieszał i doprawiał tatara. Na stole musi znaleźć się oliwa, ocet, cytryna, pieprz.

Możemy zmieniać i rozszerzać kompozycję dodatków, używając zielonej pietruszki, kminku, papryki w proszku, musztardy, marynowanych buraczków i tartych kwaśnych jabłek.

Polecamy również >>> Śledzie z mleczem według Magdy Gessler

Śledzie czerwone

Składniki:

3 wymoczone filety śledziowe (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

3 cebule

mała puszka koncentratu pomidorowego

olej

cukier

pieprz

papryka

sól

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę.

Dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć razem, jeżeli składniki się nie łączą dodać trochę wody i więcej oleju. Doprawić do smaku przyprawami. Ostudzić.

Śledzie pokroić w dzwonka i układać w słoiku, przekładając masą cebulową. Powinny się marynować co najmniej przez noc, aby słodko-kwaśny smak cebuli przegryzł się ze słonym śledziem.

Polecamy również >>>  Sałatka śledziowa z fasolą

 

Śledzie w oleju

Składniki:

8 tłustych, solonych filetów śledziowych

woda lub mleko

5 cebul

5 listków laurowych

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

cytryna

olej (tyle, aby wszystkie składniki znalazły się pod jego powierzchnią)

Filety umyć pod bieżącą wodą. Moczyć je w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

Przełożyć filety do kąpieli z mleka, moczyć aż będą gotowe (ok. 2 godz.). Opłukać i osuszyć.

Układać w słoju, przetykając plastrami cebuli, listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim.

Kolejne warstwy skrapiać sokiem z cytryny.

Zalać olejem, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można podawać je jako przekąskę lub danie główne z ziemniakami.

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Rozgrzać piekarnik. Wsypać ziemniaki w mundurkach na blachę posmarowaną masłem lub olejem. Posypać obficie kminkiem, zrumienić i posolić.

Polecamy również >>> Śledzie pod pomidorową pierzynką

Śledzie musztardowe

Składniki:

3 wymoczone filety śledziowe

3 łyżki ostrej musztardy francuskiej, najlepiej z Dijon

3 łyżki słodkiej musztardy, może być sarepska

2 łyżeczki cukru

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oleju

pieprz

koperek

Wymieszać dokładnie obie musztardy z octem, cukrem i olejem (kiedy przygotowuje się większą ilość sosu wygodnie jest użyć miksera). Można dodać trochę wody, jeśli jest za gęsty i smak ma zbyt intensywny.

Doprawić pieprzem i posiekanym koperkiem.

Filety zalać sosem musztardowym i marynować co najmniej noc w lodówce. Musztardowa marynata jest także używana do śledzi wcześniej marynowanych w lekkim occie. Mają wtedy kwaśniejszy smak.

Polecamy również inne przepisy z udziałem świeżych śledzi na: świeże śledzie smażoneśledzie na ciepło po skandynawskuśledzie zapiekane po szwedzku.