Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Autor Zdjęcia: Wikimedia Commons / Horst / CC BY 3.0

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki

  • 6 świeżych sporych rydzów

  • 1 jajko

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rydze oczyścić, umyć i lekko osuszyć. Jajko wbić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło. Rydze zamaczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni tłuszcz, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z każdej strony.

Ocena: 0