Roladki z cukinii z ziołowym dipem

2021-03-29
Roladki z cukinii z ziołowym dipem
Autor: Shutterstock Roladki z cukinii z ziołowym dipem na rodzinne spotkanie
łatwy
20 min
4

Spotkania rodzinne to uroczyste przyjęcia domowe, mniej lub bardziej formalne imprezy w ogrodzie i grille, wypady w plener z dziećmi. Na wszystkie te okazje potrzebne są pomysłowe i kolorowe przekąski. Błyskawicznie z grilla zrobicie Roladki z cukinii, a jeśli jeszcze podacie je z dipem zapewnią pełnię rozkoszy podniebieniom.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • kostka tofu
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • po 1/3 szklanki świeżej bazylii, oregano i mięty
  • 1/2  łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • garść rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Od cukinii odkrój końcówki i pokrój je wzdłuż w równe plastry grubości 1/2 cm. Posmaruj pędzlem łyżką oliwy z obu stron, a następnie grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż zmiękną i staną się elastyczne. Zdejmij je z grilla i odłóż do schłodzenia.
  • Przygotuj farsz: pokrusz tofu do wysokiego naczynia blendera, dodaj sok z cytryny, sól, zioła, czosnek, łyżkę oliwy oraz płatki i zblenduj.
  • Pokrój w słupki paprykę i ogórka. Wystudzone plastry cukinii posmaruj pastą, ułóż na nich kawałki ogórka, papryki i listki rukoli, a następnie zwiń roladki.
  • Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby