Roladki z cukinii z ziołowym dipem

Roladki z cukinii z ziołowym dipem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z cukinii z ziołowym dipem na rodzinne spotkanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Spotkania rodzinne to uroczyste przyjęcia domowe, mniej lub bardziej formalne imprezy w ogrodzie i grille, wypady w plener z dziećmi. Na wszystkie te okazje potrzebne są pomysłowe i kolorowe przekąski. Błyskawicznie z grilla zrobicie Roladki z cukinii, a jeśli jeszcze podacie je z dipem zapewnią pełnię rozkoszy podniebieniom.

Składniki

  • 2 cukinie

  • 2 łyżki oliwy

  • kostka tofu

  • sok z cytryny

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

  • po 1/3 szklanki świeżej bazylii, oregano i mięty

  • 1/2  łyżeczki sproszkowanego czosnku

  • ogórek

  • czerwona papryka

  • garść rukoli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Od cukinii odkrój końcówki i pokrój je wzdłuż w równe plastry grubości 1/2 cm. Posmaruj pędzlem łyżką oliwy z obu stron, a następnie grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż zmiękną i staną się elastyczne. Zdejmij je z grilla i odłóż do schłodzenia.

  • Przygotuj farsz: pokrusz tofu do wysokiego naczynia blendera, dodaj sok z cytryny, sól, zioła, czosnek, łyżkę oliwy oraz płatki i zblenduj.

  • Pokrój w słupki paprykę i ogórka. Wystudzone plastry cukinii posmaruj pastą, ułóż na nich kawałki ogórka, papryki i listki rukoli, a następnie zwiń roladki.

  • Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0