Rolada szpinakowa z kurczakiem

Rolada szpinakowa z kurczakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada szpinakowa z kurczakiem na rodzinne uroczystości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Na zimno na rodzinnym spotkaniu furorę zrobi Rolada szpinakowa z kurczakiem.

Składniki

  • 450 g szpinaku mrożonego

  • łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki mąki

  • 4 jajka

  • pieprz biały

  • nadzienie:

  • 250 g serka typu ricotta

  • sok z 1/2 cytryny

  • 250 g wędzonego fileta z piersi kurczaka

  • sól

  • ew. ząbek czosnku, świeży koperek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozmroź szpinak.

  • Na patelni na maśle podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj szpinak i całość smaż na niewielkim ogniu, redukując nadmiar wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Po ostudzeniu dodaj mąkę, żółtka, ubite białka, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na grubość 1 cm.

  • Piecz w temperaturze 190°C przez 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu połóż placek na wilgotnej ściereczce.

  • Przygotuj serek, doprawiając go solą, czosnkiem, koperkiem (opcjonalnie) i cytryną.

  • Całą powierzchnię szpinakowego placka posmaruj serkiem, a na wierzch kładź płaty cienko pokrojonego fileta.

  • Całość zwiń ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owiń papierem po pieczeniu i dodatkowo na przykład folią, i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.

  • Podawaj pokrojoną na plastry.

  • Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0