Rolada serowa nadziewana masą maślano-warzywną

2019-06-08 8:36

Rolada serowa to smaczna przekąska na zimno. Można ją przygotować z różnymi wersjami nadzienia - w zależności od tego, jakie warzywa lubimy. Jeśli zestaw marchew plus groszek komuś nie odpowiada można użyć na przykład suszonych pomidorów i oliwek. Zachęcamy do eksperymentowania z nadzieniem.

Rolada serowa
Autor: Shutterstock Rolada serowa to ciekawa propozycja na przystawkę.

Do przygotowania rolady serowej potrzebujemy:

pół kg żółtego sera

200 g wędliny

2 jajka na twardo

2 marchewki

puszkę groszku konserwowego

pęczek natki

kostkę masła

1 serek topiony

sól i pieprz

Masło utrzeć z serkiem topionym na gładką masę, dodać posiekaną natkę i groszek.

Marchewkę ugotować, pokroić w kostkę, jajka i wędlinę pokroić w kostkę, dodać do masy.

Ser żółty włożyć do woreczka strunowego, szczelnie zamknąć i wrzucić do garnka z wrzącą wodą i obracać aż zmięknie.

Ciepły ser wyjąć z torebki i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować masą i zawinąć w rulon.

Roladę zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Podawać pokrojona w plastry.