Pyszne kieszonki z ciasta drożdzowego nadziewane salami i serem

Pyszne kieszonki z ciasta drożdzowego nadziewane salami i serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kieszonki z ciasta drożdżowego to smaczna przekąska imprezowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Takie nadziewane kieszonki z drożdżowego ciasta możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. W naszej propozycji nadziane są pikantnym salami oraz żółtym serem, ale można wypełnić je dowolną wędliną, pieczonym mięsem, ulubionym serem lub warzywami.

Składniki

  • 0,5 kg mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 0,5 łyżeczki soli

  • opakowanie drożdży instant

  • 300 ml ciepłej wody

  • plastry salami

  • tarty żółty ser

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą w sporej misce.

  • Po 5 minutach dodaj mąkę, cukier olej i sól i zagnieć ciasto.

  • Kiedy będzie gładkie i elastyczne, przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 3-4 części, delikatnie je rozwałkuj. Z każdego kawałka ciasta wykrój 2 trójkąty.

  • Na każdy trójkąt nałóż dodatki, sklej dłuższe boki i zamknij krótszym bokiem ciasta.

  • Wierzchy kieszonek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Kieszonki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Piecz ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5