Ptysie z pieczarkami: sprawdzony przepis

Ptysie z pieczarkami: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ptysie smakują wyśmienicie także w wersji wytrawnej

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ptysie to bardzo efektowna i smakowita przekąska imprezowa. Są neutralne w smaku, więc doskonale komponują się zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. Podajemy dobry przepis na ptysie z pieczarkami.

Składniki

  • ciasto:

  • 200 g mąki

  • szklanka wody

  • pół kostki margaryny

  • 5 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • farsz:

  • 1/2 kg pieczarek

  • 1 cebula

  • łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku

  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia

  • 200 g sera żółtego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku zagotować wodę z margaryną. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.

  • Gdy ciasto ostygnie, wybijać kolejno jajka i miksować na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, aż będą złociste.

  • Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, smażyć na tłuszczu ok. 5-10 min. Gdy woda odparuje, dodać przyprawy, pietruszkę i dokładnie wymieszać. Ostudzone ptysie przekroić na pół, spód napełnić farszem, posypać startym serem, przykryć górną częścią i podgrzewać w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.

Ocena: 5