Precelki z żurawiną - przepis na pomysłowe ciasteczka

2021-03-29
pomysl-na-ciasteczka-przepis-na-precelki-w-zurawina.jpg
Autor: pixabay.com Precelki do smaku można posypać drobno posiekaną żurawiną.
łatwy
25 min
4

Precelki z żurawiną to wspaniały i niebanalny dodatek do kawy czy herbaty. Ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny, nie jest to też skomplikowane. Oto przepis na precelki z żurawiną.

SKŁADNIKI

  • 50 g drożdży szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 50 g masła 3 żółtka aromat śmietankowy 500 g mąki ½ łyżeczki kurkumy łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 g drobno posiekanej żurawiny DO DEKORACJI: jajko cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej delikatnie mleko i wrzuć do niego pokruszone drożdże. Dodaj łyżkę cukru.
  • Masło utrzyj z żółtkami, pozostałym cukrem oraz aromatem śmietankowym.
  • Przesianą mąkę wymieszaj z kurkumą, cynamonem i solą.
  • Drożdże, masę maślaną i mąkę starannie połącz, dodaj żurawinę, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na nieduże kawałki, każdy uformuj w wałeczek i zawijaj precelki. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem waniliowym.
  • Precelki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posyp żurawiną.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut w temperaturze 150°C.