Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło

Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone słodkie papryczki chili to bardzo łatwa do przygotowana, acz efektowna przystawka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone słodkie papryczki chili to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka, która smakuje świetnie, pachnie rewelacyjnie, a do tego pięknie wygląda.

Składniki

  • 10 strąków słodkiego chili

  • szklanka oliwy

  • 2 łyżki octu winnego

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka gałązek świeżej natki

  • pieprz i sól (grubo mielone)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryczki myjemy, osuszamy i władamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

  • Przed upieczeniem papryczki można też przekroić wzdłuż i usunąć nasiona, ale w całości lepiej wyglądają.

  • Papryki powinny lekko zmięknąć, ale nie rozpadać się. Gdy będą gotowe wyjmujemy je z pieca i przekładamy do salaterki.

  • Czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę siekamy niezbyt drobno. Posypujemy nimi papryki.

  • Olej mieszamy z octem i zalewamy nim papryki. Doprawiamy grubo zmieloną solą i pieprzem młotkowanym.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0