Pasztet z cukinii z pieczarkami: prosty przepis na danie z cukinii

Pasztet z cukinii z pieczarkami: prosty przepis na danie z cukinii

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet z cukinii to danie pyszne i łatwe do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Możliwości zastosowania cukinii w kuchni są bardzo duże. Możemy ją faszerować, ugotować zupę czy usmażyć kotleciki. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu jest też pasztet z cukinii z pieczarkami.

Składniki

  • 2 szklanki startej cukinii,

  • 2 czerwone cebule,

  • 2 szklanki bułki tartej,

  • 30 dag startego żółtego sera,

  • 15 dag pieczarek,

  • 4 jajka,

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 szklanki oleju,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dokładnie odcisnąć sok.

  • Ser zetrzeć na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w talarki i usmażyć z pokrojoną cebulą.

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać żółtka i ubitą wcześniej pianę z czterech jajek, doprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Masę ostrożnie przełożyć do blachy uprzednio wysmarowanej olejem. Tak przygotowany pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 60 minut.

Ocena: 0