Oryginalne śledzie z włoskimi dodatkami - przepis na aromatyczne śledzie

Oryginalne śledzie z włoskimi dodatkami - przepis na aromatyczne śledzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie z aromatycznymi włoskimi dodatkami smakują wybornie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie z włoskimi dodatkami - nasza propozycja dla tych, którym znudziła się śledziowa klasyka. Masz dosyć śledzi w oleju lub śmietanie? Nie wchodzi ci już sałatka śledziowa? To może zasmakują ci aromatyczne śledzie we włoskim stylu.

Składniki

  • 4 filety śledziowe matiasy

  • 4 suszone pomidory w oleju

  • 8 czarnych oliwek

  • 8 zielonych oliwek

  • 1 ogórek kiszony

  • pół czerwonej papryki

  • pół czerwonej cebuli

  • pół białej cebuli

  • 1 łyżka kaparów

  • olej rzepakowy lub słonecznikowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie, aż osiągną pożądany poziom zasolenia) i kroimy na kawałki.

  • Cebulę kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę, oliwki i suszone pomidory w wąskie paseczki.

  • W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno

  • Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0