Oryginalne gruszki faszerowane mięsem, w bekonowym szlafroczku

2021-03-29
Oryginalne gruszki faszerowane mięsem, w bekonowym szlafroczku
Autor: Shutterstock Gruszki można zapiekać nie tylko na słodko, doskonałe są też w wersji wytrawnej!
łatwy
25 min
4

Gruszki  faszerowane mięsem to oryginalna przekąska o złożonym smaku. Idealne danie zero waste, pomaga wykorzystać resztki pieczone mięsa lub wędlin. W tej  formie zmieniają się one w wyrafinowane, eleganckie danie!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 gruszki
  • 8 plastrów chudego boczku wędzonego
  • 30 dag pieczonego mięsa
  • 1 nieduża cebula
  • natka pietruszki lub ulubione świeże zioła
  • 100 ml wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczone mięso drobno posiekać, wymieszać z posiekaną cebulą i natką. Przyprawić do smaku.
  • Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, wypełnić farszem i owinąć plastrem boczku.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w nim gruszki i całość skropić winem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180ºC, zapiekać przez ok. 30 minut, aż gruszki się upieką.
  • Podawać z sałatą.