Mleko sojowe - twarożek z mleka sojowego

Mleko sojowe - twarożek z mleka sojowego

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mleko sojowe nadaje się do przetwarzania. Można z niego zrobić także twarożek - nie tylko tofu

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mleko sojowe to napój zastępujący mleko krowie. Idealne dla tych, którzy nie mogą spożywać produktów z laktozą. Ale co zrobić, gdy mimo, że nie możemy ich jeść, tęsknimy z produktami mlecznymi na śniadanie? Mleka sojowego możemy używać do przyrządzania na przykład twarożku!

Składniki

  • 2 litry mleka sojowego

  • 2 duże cytryny

  • 3/4 szklanki wody

  • przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko zagotować. Sok z cytryn wymieszać z wodą i wlać 1/3 do mleka. Wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić na 5 minut.

  • Wlać 1/2 pozostałej mieszanki soku z wodą, ponownie zamieszać, przykryć i odstawić na 5 minut.

  • Wlać resztę mieszanki, zamieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić ser i doprawić go zgodnie z upodobaniami.

Ocena: 0