Mleko sojowe - twarożek z mleka sojowego

2021-03-29
Marta Balko
mleko-sojowe-twarozek-z-mleka-sojowego.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mleko sojowe nadaje się do przetwarzania. Można z niego zrobić także twarożek - nie tylko tofu
łatwy
40 min
4

Mleko sojowe to napój zastępujący mleko krowie. Idealne dla tych, którzy nie mogą spożywać produktów z laktozą. Ale co zrobić, gdy mimo, że nie możemy ich jeść, tęsknimy z produktami mlecznymi na śniadanie? Mleka sojowego możemy używać do przyrządzania na przykład twarożku!

SKŁADNIKI

  • 2 litry mleka sojowego
  • 2 duże cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować. Sok z cytryn wymieszać z wodą i wlać 1/3 do mleka. Wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić na 5 minut.
  • Wlać 1/2 pozostałej mieszanki soku z wodą, ponownie zamieszać, przykryć i odstawić na 5 minut.
  • Wlać resztę mieszanki, zamieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić ser i doprawić go zgodnie z upodobaniami.
Marta Balko