Mini roladki z boczku i oliwek

Mini roladki z boczku i oliwek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mini roladki z boczku i oliwek to pomysł na szybka przekąskę na jeden kęs.

Wystarczy kilka zielonych oliwek, parę plasterków boczku i odrobina sera, aby wyczarować z nich pyszne mini roladki. Przekąska na "jeden kęs" sprawdzi się podczas przyjęć w plenerze.

Do przygotowania sałatki z porów z oliwkami potrzebujesz:

  • 5 cienkich plastrów wędzonego boczku

  • 15 dużych zielonych oliwek nadziewanych papryką

  • żółty ser, na przykład cheddar

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oliwki osączyć z zalewy i przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć z nich nadzienie.

  • Nadzienie paprykowe z oliwek drobno posiekać i wymieszać ze startym cheddarem.

  • Każdą połówkę oliwki nadziać farszem, posklejać po dwie połówki razem.

  • Boczek rozłożyć na desce i delikatnie rozklepać płaskim tłuczkiem.

  • Każdy plaster boczku przekroić na 3 części. Oliwki zawijać w boczek i przypinać wykałaczką.

  • Zrumienić na grillu lub w piekarniku - 5 minut z każdej strony.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 0