Mini pizze z grzybami: drożdżowe tartaletki z grzybami i serem

2021-03-29
Mini pizze z grzybami: drożdżowe tartaletki z grzybami i serem
Autor: thinkstockphotos.com Mini pizze z grzybami można jeść na ciepło lub na zimno. 
łatwy
30 min
4

Mini pizze z grzybami to po prostu otwarte paszteciki z ciasta drożdżowego na pizzę. Tak przygotowane tartaletki z nadzieniem z grzybów leśnych będą smakowały wam i waszym przyjaciołom. Podczas przyjęcia mogą stanowić przekąskę lub przystawkę do kolacji. Mini pizze z grzybami hodowlanymi (najbezpieczniejsze dla dzieci): pieczarkami lub boczniakami staną się przysmakiem waszych dzieci. 

Tutaj: O grzybach w Polsce, zasadach zbierania i przetwarzania

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić dość drobno. 
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać grzyby i smażyć do chwili, gdy odparuje sok, jaki wypuszczą. 
  • Drożdżowe ciasto na pizzę rozwałkować, przy pomocy foremki lub szklanki wykroić krążki.
  • Na środku każdego krążka ułożyć po łyżce grzybowego farszu. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem. Posypać tartym serem.
  • Mini pizze zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili gdy ciasto się zrumieni, a ser przypiecze.  
  • Podawać jako przystawkę lub przekąskę do piwa dla dorosłych lub przekąskę do szkoły dla dzieci.