Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami

2021-03-29
Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
Autor: photos.com Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
łatwy
20 min
4

Oliwkowa marynata z winogronami to kwintesencja śródziemnomorskiego smaku, aromatyczna, sycąca i bogata w cenne składniki odżywcze. Można ją serwować jako sałatkę, dodatek do potraw z grilla lub przystawkę na przyjęciu. Podajemy przepis na wyśmienitą marynatę z hiszpańskich oliwek z winogronami. 

SKŁADNIKI

  • 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
  • 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
  • 5 zielonych pędów młodego czosnku (można zastąpić pędami świeżego szczypioru oraz drobno pokrojonym ząbkiem czosnku)
  • 15-20 winogron (jasnych i ciemnych)
  • 100 g białego sera, który można kroić
  • garść migdałów
  • hiszpańska oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy. 
  • Pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku (lub szczypioru).
  • Pokrój w kostkę biały ser.
  • Połącz pokrojone składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek.
  • Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.