Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście

2021-03-29
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście
Autor: Shutterstock Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście
łatwy
20 min
4

Kwiaty cukinii warto zebrać, zanim wykształcą się duże cukinie. Jest to wyjątkowy przysmak, bardzo ceniony we Włoszech, u nas jednak mało dostępny w sklepach. Najpopularniejszym sposobem podania są kwiaty cukinii faszerowane rozmaitymi farszami i smażone w cieście. Tu podajemy przepis na kwiaty cukinii faszerowane mielonym mięsem indyczym.

SKŁADNIKI

  • 8 dużych kwiatów cukinii
  • 150 g mielonego mięsa indyczego
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 3 łyżki mąki
  • 50 ml. mleka
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przed przyrządzaniem potraw z kwiatów cukinii należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe. Są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy.
  • Myjemy cukinię, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych okach. Odciskamy z nadmiaru płynu.
  • Odciśniętą bułkę mielimy, mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Łączymy z cukinią i posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
  • Kwiaty cukinii rozchylamy, płuczemy, osuszamy, napełniamy farszem.
  • Przygotowujemy ciasto: mieszamy energicznie mleko, mąkę, sól i jajo.
  • Nadziewane kwiaty maczamy w cieście i smażmy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.