Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krewetki w sosie z czarnych jagód to oryginalny przepis na przystawkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Krewetki w sosie z czarnych jagód to wysmakowana przystawka, która zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienie.

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych krewetek

  • 1 litr bulionu

  • 3 szklanki czarnych jagód

  • szklanka cukru

  • szklanka wody

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki ugotować w bulionie, wyjąć i ostudzić.

  • Wymieszać wodę, cukier, mąkę, sok z cytryny i sól i zagotować.

  • Do roztworu dodać jagody i gotować na małym ogniu  ok. 10 minut.

  • Sos przelać na półmisek i ułożyć na nim krewetki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7