Jajka sadzone na jarmużu

Jajka sadzone na jarmużu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka sadzone na jarmużu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Menu na wieczór w gronie przyjaciółek czasami nie jest łatwo skomponować. Bywa, że każda z pań jest na innej diecie i trzeba to uwzględnić. Jajka sadzone na jarmużu to propozycja bez mięsa i bez glutenu.

Składniki

  • 200 g jarmużu

  • 4 jajka

  • 200 g dyni

  • łyżeczka masła

  • mała czerwona cebula

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię pokrojoną w kostkę ugotuj na parze, aż będzie lekko miękka.

  • Jarmuż umyj, wrzuć do wrzącej wody i blanszuj około 2 minut, dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj.

  • 4 małe naczynka do zapiekania wysmaruj masłem. Nałóż do każdej po trochu jarmużu, dyni i cebulki. Do każdej porcji wbij jajko. Oprósz lekko solą i pieprzem.

  • Piecz około 15 minut w 200°C, aż białko się zetnie. Podawaj posypane szczypiorkiem.

  • Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0