Imbir kandyzowany - prosty przepis

2021-03-29
imbir-kandyzowany-jak-go-zrobic-podajemy-prosty-przepis.jpg
Autor: photos.com Imbir kandyzowany to idealny dodatek do herbaty, kawy oraz deserów
łatwy
140 min
4

Imbir, znany w Chinach od 3 tys. lat, warto bliżej poznać. Ma szereg właściwości leczniczych. Kandyzowany jest wyjątkowym specjałem. Ale można go samodzielnie przygotować w domu.

Imbir kandyzowany smakuje wyjątkowo, a będzie jeszcze bardziej, jeśli uświadomimy sobie jak cenny jest dla zdrowia.  Zawiera on m.in. gingerol i zinferon - substancje te mają lecznicze właściwości.

Olejek zawarty w kłączu imbiru pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Łagodzi mdłości, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, łagodzi bóle miesiączkowe.

Imbir leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Dlatego chodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom. Imbir leczy też migreny. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Poprawia ukrwienie mózgu. Polepsza krążenie krwi.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg świeżego imbiru
  • 1 kg cukru (najlepiej trzcinowego)
  • woda
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir trzeba obrać. Najwygodniej zrobić to skrobakiem do warzyw. Niektórzy proponują skrobanie łyżeczką.
  • Po obraniu kroimy imbir w poprzek włókien na cienkie plastry (ok. 2 mm). Zalewamy kawałki zimną wodą (tak by tylko przykryła imbir), solimy lekko i doprowadzamy do wrzenia.
  • Przez moment gotujemy i odlewamy wodę. Wsypujemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Często mieszamy.
  • Po wyjęciu z garnka suszymy. Na koniec obsypujemy cukrem trzcinowym. Wsypujemy do słoika i trzymamy w chłodnym miejscu. Podajemy gościom do herbaty, kawy.