Humus na listkach cykorii: przepis na zdrową zimową przekąskę

Humus na listkach cykorii: przepis na zdrową zimową przekąskę

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Humus - pełna składników odżywczych, sycąca przekąska z ciecierzycy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Humus to popularna w kuchni azjatyckiej przekąska. Jest podawany z chlebem typu pita lub nabierany na kawałki warzyw. Podajemy przepis na wersję z cykorią.

Składniki

  • 1 szklanka cieciorki
  • 2 łyżki pasty tahini (z ziarna sezamu)
  • 150 ml oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 4 cykorie
  • kilka rzodkiewek do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cieciorkę moczymy całą noc.

  • Rano gotujemy ją do miękkości (ok. 30 min) w tej samej wodzie.

  • Gdy wystygnie, miksujemy z pozostałymi składnikami, dolewając trochę wody z gotowania, aż pasta będzie idealnie gładka.

  • Nakładamy humus na łódeczki z cykorii, dekorujemy rzodkiewkami.