Filety kurczaka w marynacie z octu - przepis na pyszną przekąskę

2022-12-21
Marynowane kąski z kurczaka
Autor: Shutterstock Wszyscy lubimy kąski kurczaka panierowane i smażone. 
łatwy
40 min
4

Filety kurczaka w octowej marynacie, to dowód na to, że świat nie zna próżni. Gdy wydaje się, że już nic więcej nie można zrobić z piersi kurczaka, okazuje się ludzka kreatywność nie zna granic. Marynowane w occie filety z piersi kurczaka to pyszna przekąska. Świetnie sprawdzają się również w roli przystawki. Taką zakąską nikt nie pogardzi. 

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 jako rozmącone z 4 łyżkami wody
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Na zalewę:
  • 8 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 2,5 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 8 dużych cebul pokrojonych w plastry
  • 1 malutka puszka przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka przyprawić, pokroić na kawałki na jeden kęs. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na zloty kolor na oleju, zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Z wody i przypraw przygotować zalewę.
  • Gdy się zagotuje dodać cebulę pokrojoną w plastry i przecier pomidorowy.
  • Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zalewę zdjąć z ognia i po 10 minutach ponownie zagotować.
  • Na dnie dużego słoja ułożyć warstwę cebuli, następnie smażone kęski.
  • Gorącą zalewą zalać piersi. Odstawić do wystygnięcia i przegryzienia się.
  • Przechowywać w lodówce.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Polecamy także:

Roladki z kurczaka

Kebab domowy - łatwy przepis

Placuszki z kurczaka w majonezie