Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi

Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi to pyszna przystawka kuchni greckiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cebule pieczone z serem feta i płatkami migdałowymi to pyszna przekąska na ciepło. Świetnie smakuje podana z zielonymi oliwkami.

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oliwy

  • 250 g sera typu feta

  • suszony tymianek

  • 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule i ziemniaki obierz, cebule pokrój w ćwiartki a ziemniaki w plastry.

  • Ułóż warzywa warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i oliwą, przypraw tymiankiem.

  • Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Piecz godzinę.

  • Gdy warzywa zmiękną odkryj naczynie, posyp potrawę pokruszoną fetą i płatkami migdałowymi.

  • Zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4