Cykoria duszona po francusku

2021-03-29
Cykoria duszona po francusku
Autor: Shutterstock Cykoria duszona po francusku to pyszny dodatek do obiadu.
łatwy
20 min
4

Bardzo łatwy w przygotowaniu ciepły dodatek do obiadu. Cykoria duszona po francusku pasuje do każdego rodzaju mięsa. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów lub rodzynek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg cykorii
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz i sól
  • orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cykorię umyć i osuszyć, wyciąć głąby i pokroić w paski.
  • Masło roztopić na patelni, wrzucić cukinię i dokładnie wymieszać. doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem.
  • Dodać sok z cytryny i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 10 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Cykoria powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Podawać ozdobiona orzechami włoskimi.