Cukinia z twarożkiem na ciepło: pomysł na lekki posiłek

Cukinia z twarożkiem na ciepło: pomysł na lekki posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Cukinia z twarożkiem doprawionym świeżymi ziołami to idealny lekki posiłek. Tak przygotowana cukinia sprawdzi się jako drugie danie po  sytej zupie, a także podana na lunch czy kolację. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Składniki

  • 3 cukinie (najlepiej małe)

  • 200 g twarożku wiejskiego

  • 3 ząbki czosnku

  • świeże zioła: bazylia, tymianek, natka pietruszki, majeranek

  • olej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odciąć końcówki umytych i osuszonych cukinii, następnie każdą przekroić na pół (wzdłuż, tak by powstały łódeczki).

  • Wydrążyć i posmarować wewnątrz olejem i doprawić. Zawinięte w folię aluminiową piec na grillu lub w piekarniku ok. 20 min w 180ºC.

  • Twarożek wymieszać z posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Masą wypełnić ciepłe cukinie.

  • Podawać z gorącymi grzankami.

Cukinia, zwana przez niektórych kabaczkiem, to warzywo często używane w kuchni. Można ją grillować, dusić, zapiekać, marynować a także jeść na surowo. Nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych, ale ma mało kalorii i świetny smak! Najlepsza jest młoda o owocach 10-15 cm, ale i większe cukinie znajdą zastosowanie w kuchni, tylko musimy pamiętać, by je obrać. Smakoszom polecamy również kwiaty cukinii zapiekane w cieście.

Ocena: 1