Polędwica wołowa miłosna, czyli carpaccio z polędwicy wołowej według Magdy Gessler

2021-09-30
Carpaccio z polędwicy wołowej
Autor: Shutterstock Carpaccio z polędwicy wołowej to wykwintna przystawka. 
łatwy
5 min
4

Oto przepis Magdy Gessler na polędwicę wołową miłosną, czyli carpaccio wołowe, które po kuchennej rewolucji serwują w restauracji Prosto od Serca w Sokołowie Podlaskim. Carpaccio to bardzo elegancka i pięknie wyglądająca przystawka. Doskonałe danie na wykwintną kolację, pasuje do niego wytrawne, czerwone wino. Sprawdź, jak zrobić carpaccio z polędwicy wołowej według przepisu znanej restauratorki Magdy Gessler.

Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, można też dodać sok z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem. Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach w restauracji Prosto od Serca w Sokołowie Podlaskim, zastąpiła oliwę sosem lubczykowym a parmezan - serem korycińskim, dodając do tej włoskiej potrawy klasyczne polskie nuty.

SKŁADNIKI

  • polędwica wołowa
  • sos lubczykowy
  • parmezan
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso najlepiej lekko zamrozić, wtedy da się pokroić w bardzo cienkie plastry np. na maszynce do krojenia mięsa czy chleba.
  • Ułożyć je na talerzu, plasterek na plasterku, jak karty w pasjansie, na wierzchu posypać solą i pieprzem, delikatnie polać oliwą z oliwek lub, jak proponuje Magda Gessler, sosem lubczykowym.
  • Podawać posypane lekko parmezanem albo dojrzałym serem korycińskim i świeżym pieprzem, z dowolnymi dodatkami o wyrazistym smaku.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?