Caprese: przepis na karnawałową przekąskę w stylu włoskim

Caprese: przepis na karnawałową przekąskę w stylu włoskim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Włoskie caprese - lekka i aromatyczna przekąska z karnawałowego menu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Kolorystycznie ma nawiązywać do włoskiej flagi. Jest to doskonała propozycja na lekką i aromatyczną przekąskę na karnawałowe party.

Składniki

  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • pieprz kolorowy
  • bazylia
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mozzarellę pokroić w grube plastry.

  • Położyć na nich plasterki pomidora i listki bazylii.

  • Posypać wszystko pieprzem, skropić oliwą i ewentualnie odrobinę posolić.