Camembert z sosem truskawkowym

Camembert z sosem truskawkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Camembert z sosem truskawkowym to świetna przystawka na majowe przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Camembert z sosem truskawkowym to propozycja, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Aromatyczna przystawka z delikatnego dojrzewającego sera i świeżego, ale intensywnego sosu na bazie truskawek.

Składniki

  • serek camembert

  • 10 truskawek

  • łyżka masła

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • kilka listków świeżej mięty

  • świeżo mielony pieprzu

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyć i osączyć, a następnie usunąć szypułki i pokroić w kostkę.

  • Masło i cukier podgrzewać w rondlu cały czas mieszając.

  • Gdy cukier się skarmelizuje dołożyć truskawki i smażyć aż się rozpadną.

  • Następnie dodać ocet i pozostawić na ogniu jeszcze ok. minutę.

  • Ser podpiec z obu stron na grillu lub patelni grillowej - ok 1. min z każdej strony.

  • Ser podawać polany sosem, oproszony pieprzem i udekorowany listkami mięty.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5