Brokuły w cieście francuskim

Brokuły w cieście francuskim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brokuły w cieście francuskim są chrupiące i pyszne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna przekąska: chrupiące ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym nadzieniem z pieczarek, brokułów i sera. Brokuły w cieście francuskim to również świetny dodatek do zupy, na przykład do czerwonego barszczyku.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuksiego

  • 1 nieduży brokuł

  • 5 pieczarek

  • 2 kopiaste łyżki startego żółtego sera

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.

  • Brokuły ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić, ostudzić i posiekać drobno.

  • Z ciasta wycinać kwadraty o boku 10 cm. Na każdy wyłożyć po trochu pieczarek, brokułów i sera.

  • Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć kwadraty na pół po przekątnej. Skleić brzegi.

  • Ułożyć na blaszce i posmarować z wierzchu jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez ok 15 min.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3