Bakłażan faszerowany - pyszne roladki z oberżyny

Bakłażan faszerowany - pyszne roladki z oberżyny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatny bakłażan doskonale nadaje się do nadziewania rozmaitymi farszami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażan, inaczej oberżyna, psianka podłużna, miłosna gruszka, to popularne letnie warzywo o charakterystycznym ciemnofioletowym kolorze, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich  jest faszerowanie. Podajemy prosty przepis na faszerowanego bakłażana.

Składniki

  • 2, 3 bakłażany, w zależności od wielkości warzyw,

  • ok. 30 dag mielonego mięsa, może być mięso wieprzowe lub delikatniejsze cielęce,

  • świeże: cebula, natka pietruszki, gałązka mięty,

  • szczypta papryki, cynamonu, kolendry, sól, pieprz,

  • kilka łyżek oleju

  • Sos:

  • koncentrat pomidorowy,

  • 2 szklanki bulionu,

  • 2 łyżeczki cukru,

  • łyżeczka oregano,

  • sól, pieprz,

  • czarne oliwki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry grubości ok. 1 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC), pieczemy ok. 15 minut, po czym plastry studzimy.

  • Cebulę drobno siekamy i obsmażamy na oleju na patelni. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.

  • Na plastry bakłażana układamy farsz i zawijamy w roladki. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy. Całość zalewamy sosem z oliwkami.

  • Bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy około 30-40 minut.

  • Faszerowanego bakłażana możemy podawać z ryżem.

tip dnia

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w potas, wapń i magnez. Zawiera także przeciwutleniacze, takie jak witamina C i A.

Ocena: 0