Babeczki serowo-szynkowe: doskonały pomysł na drugie śniadanie!

Babeczki serowo-szynkowe: doskonały pomysł na drugie śniadanie!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Muffinki wytrawne nadają się na przekąskę na przyjęcie, jako drugie śniadanie, sprawdzą się też na pikniku

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Babeczki czy  inaczej muffinki serowo-szynkowe to doskonała przekąska na imprezę lub kolację. Ich dodatkowym atutem jest to, że robi się je łatwo i szybko, a składniki można zmieniać wedle upodobania.

Składniki

  • 220 g mąki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kostka masła

  • łyżeczka  słodkiej papryki czerwonej w proszku

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 3 jajka, kostka sera żółtego

  • dodatki wedle uznania: szynka, oliwki, pomidory suszone, szczypiorek, zioła prowansalskie lub oregano i bazylia do posypania wierzchu babeczek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć na miękką masę, dodać jajka, jogurt, paprykę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę łyżką lub blenderem.

  • Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  • Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę, oliwki, pomidory i szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie pokrojone składniki dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do foremek (najlepiej silikonowych). Na wierzchu posypać ziołami.

  • Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej na termoobiegu. Wyjąć babeczki z piekarnika i poczekać, aż przestygną.

Ocena: 0