Susz jajeczny - jak się go robi i do czego jest stosowany w przemyśle spożywczym?

Susz jajeczny - jak się go robi i do czego jest stosowany w przemyśle spożywczym?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Susz z jajek.

Kolejna afera spożywcza w Polsce przyniosła informacje o fałszowanym suszu jajecznym, który zawierał śladowe ilości jajka. Właściciele jednej z firm zastąpili jajka suszem z ryb, wapniem i kurkumą. Sprawdź, jak robi się susz z jajka i gdzie jest używany? A także, czy sfałszowany susz jajeczny może być szkodliwy?

Na czym polega fałszowanie suszu jajecznego

Nielegalne fałszowanie składników suszu polega na dodawaniu do tego produktu suszu z ryby, który zapewnia odpowiedni zapach, wapnia, dba o odpowiednią strukturę oraz kurkumy, która nadaje produktowi kolor. Takie działania są jednak nielegalne i dodatkowo, jak wykazały badania przeprowadzone w jednej z firm, sfałszowany susz z jaj może być rakotwórczy.

Jak robi się susz z jajek

Jaja do suszu przetwarzane są w ogromnej komorze suszarniczej ze stożkowym dnem. Suszenie odbywa się za pomocą gorącego powietrza. Na końcu tego procesu cały proszek jest wypychany z komory suszarniczej pneumatycznie.Podczas tworzenia różnych rodzajów suszu z jajka niezwykle ważny jest staranny dobór poszczególnych części procesu. Podczas produkcji ważna jest także niezwykle szczegółowa kontrola etapów suszenia, czyli sprawdzanie, czy:

  • ilość wody i cząsteczek stałych w przetworzonym proszku jest odpowiednia

  • przetwarzany produkt ma odpowiednią gęstość

  • przetwarzany proszek ma odpowiedni kolor

  • warunki wypiekania i spieniania są odpowiednie

Do czego używa się suszu z jajek

  • proszek jajeczny używany jest przy produkcji makaronów oraz pieczywa cukierniczego

  • susz żółtkowy solony dodaje się do wyrobu majonezu

  • susz żółtkowy konserwowany cukrem używany jest do wyrobu ciast

  • susz białka stosuje się do wyrobów farmaceutycznych

Oczywiście wszystkie wymienione powyżej rodzaje suszu używane są do produkcji artykułów spożywczych, których składnikiem jest jajko. W przeciwieństwie do jajek, susz ma dłuższą datę ważności i stąd właśnie wynika jego praktyczność.