Przyprawa do grilla: zrób samodzielnie mieszankę przypraw do grillowanego mięsa!

Przyprawa do grilla: zrób samodzielnie mieszankę przypraw do grillowanego mięsa!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Własnoręcznie przygotowane kompozycje przypraw i ziół nadadzą naszym potrawom naprawdę niepowtarzalny smak, będą jak nasz znak firmowy.

Nie chcesz korzystać z gotowych mieszanek przypraw do grilla, bo wydaje ci się, że wszystkie smakują tak samo? Zrób swoją autorską przyprawę do dań z grilla.

Suche przyprawy ziołowe i korzenne są bazą przy tworzeniu mieszanek do smarowania lub marynowania ryb i mięsa przed grillowaniem. Ich aromat wnika w potrawę nadając jej niepowtarzalny smak i tworzy pyszną chrupiącą skorupkę na powierzchni.

W skład mieszanek przyprawowych mogą wchodzić zioła suszone i świeże (np. tymianek, szałwia, bazylia, oregano, estragon, kolendra), sproszkowane przyprawy korzenne i nasiona (imbir, chilli, cayenne, pieprz, gorczyca, kmin rzymski), sól, cukier lub miód, sos sojowy, ocet winny biały i czerwony, sok i skórka z cytrusów (pomarańcza, cytryna, limonka), alkohol, olej, oliwa, olej sezamowy, a także czosnek, cebula i sól morska.

Możliwości jest wiele, wybór zależy od naszych upodobań. Jeżeli mieszanka będzie działać długo, mięso będzie nie tylko doprawione, ale też zapeklowane. Zbyt długie marynowanie sprawi, że sól i cukier zawarte w marynacie wyciągną płyn z mięsa, które podczas pieczenia nadmiernie wyschnie.

Czas aromatyzowania potraw suchymi przyprawami

  • Małe kawałki mięsa na szaszłyki, warzywa: do 15 minut

  • Filet z ryby, cienko pokrojony kurczak, steki: 15-30 minut

  • Większe kawałki mięsa, kotlet z kostką: 30-90 minut

  • Łopatka wieprzowa, szynka,  żeberka, indyk: 2-8 godzin

Czas marynowania:

  • Małe kawałki mięsa na szaszłyki, warzywa: 15-30 minut

  • Filet z ryby, cienko pokrojony kurczak, steki: 1-3 godzin

  • Większe kawałki mięsa, kotlet z kostką: 2-6 godzin

  • Łopatka wieprzowa, szynka,  żeberka, indyk: 6-12 godzin

Marynatę spod mięsa można po zagotowaniu wykorzystać jako sos do smarowania potrawy.

Ocena: 2