Domowa przyprawa do zup: jak zrobić? Przepis na mieszankę

Domowa przyprawa do zup: jak zrobić? Przepis na mieszankę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowa przyprawa do zup nie zawiera żadnych konserwantów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Dostępne w handlu kostki rosołowe niewątpliwie dodają smaku potrawom, ale niestety mają bardzo dużo chemii. Warto więc samodzielnie zrobić przyprawę do zupy. Podajemy przepis na domową mieszankę.

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 grzybki suszone
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 70-90 st. C. Suszyć przez ok. 3-4 godziny. Czas suszenia zależy od wielkości i ilości warzyw, dlatego trzeba sprawdzać, czy już nie są suche. Możemy je też suszyć w elektrycznej suszarce do grzybów.

  • Mieszankę suszonych warzyw i grzyby wraz z prażoną cebulką zmielić w blenderze.

  • Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przesypać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Przyprawę można przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.