Czosnek - jakie ma walory zdrowotne?

Czosnek - jakie ma walory zdrowotne?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Czosnek - jego walory zdrowotne dostrzegli już starożytni władcy Egiptu.

Wygrywa z wirusami i bakteriami. Radzi sobie z pasożytami i grzybami. Działa przeciwzakrzepowo. Sprawdza się przy przeziębieniu, grypie, infekcjach układu oddechowego, bólu gardła, problemach z układem pokarmowym. Ratuje nasze serce, a w dodatku nadaje smaku potrawom. Sprawdź, jakie działanie zdrowotne ma czosnek.

Czosnek - rys historyczny

Właściwości terapeutyczne czosnku znali nawet starożytni Egipcjanie. Ponoć faraon Cheops nakazał, żeby wszyscy robotnicy pracujący przy budowie jego piramidy dostawali regularnie porcję czosnku. Już wtedy bowiem wiedziano, że wzmacnia on ciało i wytrzymałość. Zaś Hipokrates, ojciec medycyny, już 5 wieku p.n.e. polecał czosnek jako lekarstwo skuteczne przy schorzeniach przewodu pokarmowego i oddechowego.

Czosnek - walory zdrowotne

Zalety czosnku dla zdrowia nauka dowiodła dopiero w XIX wieku. Najpierw Ludwik Pasteur potwierdził przeciwbakteryjne działanie czosnku, potem udowodniono, że hamuje on rozwój grzybów i wirusów - chroni więc przed różnymi infekcjami, zapewnia też równowagę mikroflory bakteryjnej w jelitach.

Czosnek - właściwości

Swoje prozdrowotne właściwości czosnek zawdzięcza wielu aktywnym związkom (allicyna, garlicyna, adenozyna, steroidy, flawonoidy, saponiny), które działają bakteriobójczo, mają właściwości antybiotyczne, walczą z wolnymi rodnikami.

Czosnek ma też w swoim składzie olejki eteryczne, witaminy A, B1, B2, B3, C oraz minerały (potas, wapń, magnez, kobalt, nikiel, wanad, chrom). Dzięki tak bogatej zawartości cennych składników czosnek działa korzystnie na serce i naczynia krwionośne - co ważne, usprawnia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.

Poza tym zawarte w olejku czosnkowym substancje chronią przed groźną chorobą tętnic miażdżycą - hamują bowiem produkcje cholesterolu, obniżają poziom już istniejącego, poprawiają elastyczność tętnic i zmniejszają ilość blaszek miażdżycowych.

Blaszki miażdżycowe (złogi, które powodują pogrubienie naczyń krwionośnych i ich stwardnienie) powodują zwężenie naczynia, a więc gorsze ukrwienie serca. Poza tym, gdy pęka blaszka, zaczynają powstawać skrzepy, które prowadzą do zamknięcie naczynia i w efekcie do zawału serca.

Artykuły z tej kategorii