Wytrawna nalewka czereśniowa - jak zrobić? [przepis]

Wytrawna nalewka czereśniowa - jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wytrawna nalewka ma wszystkie właściwości czereśni, ale jest mniej słodka

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewki, zwane dawniej kordiałami, to tradycyjne napoje alkoholowe, które mają również właściwości lecznicze. Dobra wiadomość jest taka, że nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka, nie musi być koniecznie bardzo słodka. Oto przepis na jej wytrawną wersję nalewki z czereśni.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych białych czereśni

  • 3/4 l wódki 40 proc.

  • 1 l spirytusu

  • 20 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie trzeba oczyścić z ogonków, przebrać, opłukać, lekko rozgnieść i wsypać do gąsiorka (razem z sokiem).

  • Następnie należy je zalać roztworem wódki i spirytusu, zakorkować i przez cztery miesiące wystawić w nasłonecznione miejsce.

  • Po tym czasie zlewamy nalewkę do innego naczynia, czereśnie zasypujemy cukrem, dokładnie mieszamy, wstrząsając, i zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż cukier rozpuści się całkowicie.

  • Otrzymany płyn wlewamy z powrotem do naczynia z nalewką, korkujemy i znów odstawiamy na trzy miesiące.

  • Po upływie tego czasu należy gotową nalewkę przesączyć przez gazę (owoce wyciskamy przez płótno) do półlitrowych butelek i zakorkować.

  • Wytrawną nalewkę na czereśniach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące. Pamiętajmy, by jej nie zamrażać, gdyż traci wówczas aromat.

Ocena: 4