Wykwintny dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną [przepis]

Wykwintny dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżemu czereśniowego nie powinno zabraknąć w domowej spiżarni

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pyszne, soczyste czereśnie  to znak rozpoznawczy pierwszej połowy lata. Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować domowy dżem z czereśni. Proponujemy jego wykwintną wersję - z malinami oraz wodą różaną!

Składniki

  • 1,2 kg czereśni

  • 250 g malin

  • ok. 250-300 g cukru

  • sok z 1 cytryny

  • ok. 3 łyżki wody różanej

  • dwie garstki suszonych płatków róży (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie umyć i wydrylować, a następnie zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Taką mieszankę należy odstawić na ok. 2 godziny, a później zagotować i pozostawić do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

  • Czereśnie odsączyć na sitku, a sok z nich przelać do garnka.

  • Maliny przetrzeć przez sitko i dołączyć do soku z czereśni (dolać również połowę wody różanej) i gotować, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodać czereśnie i resztę wody różanej, gotując razem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Na koniec dodać płatki róży, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Mieszankę przelać do gorących, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Pozostawić do wystygnięcia i voila!

Ocena: 0