Winogrona marynowane w winnym occie

Winogrona marynowane w winnym occie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynowane winogrona są smacznym dodatkiem do sałatek, wędlin i serów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Winogrona doskonale uzupełniają swoim smakiem inne potrawy - tradycyjnie podawane są na przykład z serami. Ale rzadko jadamy przetwory z tych owoców - a szkoda, bo marynata z winogron pasuje nie tylko do sera, ale też do zimnych mięs, pieczonego drobiu, jako dodatek do sałat.

Składniki

  • 1 kg winogron,

  • 1 szklanka octu winnego,

  • 2 łyżki miodu,

  • 1 szklanka wody,

  • kilka goździków,

  • kilka ziaren kardamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Winogrona obrać i oddzielić od szypułek. Dokładnie umyć, osuszyć i ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach.

  • Zagotować wodę z octem, miodem, goździkami i kardamonem.

  • Wrzącą zalewą zalać winogrona w słoikach. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

  • Sprawdzić, czy zalewa nie wypływa ze słoików. Przykryć kocem i odstawić na dobę.

  • Później przetwory przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocena: 0