Winogrona marynowane w winnym occie

2021-03-29
Matka i syn gotują
winogrona-marynowane-w-winnym-occie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marynowane winogrona są smacznym dodatkiem do sałatek, wędlin i serów
łatwy
60 min
4

Winogrona doskonale uzupełniają swoim smakiem inne potrawy - tradycyjnie podawane są na przykład z serami. Ale rzadko jadamy przetwory z tych owoców - a szkoda, bo marynata z winogron pasuje nie tylko do sera, ale też do zimnych mięs, pieczonego drobiu, jako dodatek do sałat.

SKŁADNIKI

  • 1 kg winogron,
  • 1 szklanka octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 szklanka wody,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona obrać i oddzielić od szypułek. Dokładnie umyć, osuszyć i ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach.
  • Zagotować wodę z octem, miodem, goździkami i kardamonem.
  • Wrzącą zalewą zalać winogrona w słoikach. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  • Sprawdzić, czy zalewa nie wypływa ze słoików. Przykryć kocem i odstawić na dobę.
  • Później przetwory przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Matka i syn gotują