Syrop lipowy - smaczny i bardzo zdrowy

Syrop lipowy - smaczny i bardzo zdrowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Syrop lipowy warto pić przy obniżonej odporności.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Syrop lipowy to bardzo smaczny dodatek do wody, herbaty i koktajli. Lipa łagodzi stany zapalne i podrażnienia, a także wzmacnia odporność. Można ją stosować w czasie przeziębienia i grypy.

Składniki

  • 6 garści suszonych kwiatów lipy

  • 1,5 kg cukru

  • 1,5 l wody

  • 2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier.

  • Syropem zalewamy kwiaty i dodajemy pokrojone w plastry cytryny.

  • Naczynie odstawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

  • Odcedzić, przecedzić przez gazę, rozlać do wyparzonych butelek lub słoików.

  • Pasteryzować w garnku z wodą ok 20 min.

Ocena: 0