Przetwory z czereśni: przepis na konfiturę czereśniową

Przetwory z czereśni: przepis na konfiturę czereśniową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Walory smakowe i zdrowotne czereśni są imponujące!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Lato w pełni! Zajadamy się różnymi owocami. Najpopularniejsze z nich to truskawki, ale pamiętajmy, że czereśnie także znakomicie nadają się do robienia z nich przetworów. Smak zaklęty w słoiku przypomni zimą letnie dni i wakacyjny luz. Sprawdź, jak przygotować konfiturę z czereśni krok po kroku.

Składniki

  • 1 kg czereśni

  • 1 kg cukru

  • 1 cytryna

  • 50 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie dokładnie umyć, usunąć z nich ogonki, po czym pozbawić pestek (wydrylować), odcisnąć z nich sok. Sam sok wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, uważając, by całość się nie przypaliła, cały czas mieszać drewnianą łyżką.
  • Po zagotowaniu soku z czereśni z wodą i cukrem dodać  owoce i gotować na małym ogniu przez pół godziny, nie zapominając energicznie mieszać drewnianą łyżką. Odstawić do ostygnięcia.
  • Po 4 godzinach, kiedy ostygną, ponownie podgrzać i smażyć przez 10 minut, znów odstawić na 12 godzin, po czym po 12 godzinach dodać sok z cytryny i znów całość smażyć - tym razem przez 25 minut.
  • Gorącą konfiturę z czereśni poprzekładać do słoików i pasteryzować w gorącej wodzie przez 10 minut.