Przetwory z czereśni: jak zrobić czereśnie na ostro?

Przetwory z czereśni: jak zrobić czereśnie na ostro?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wytrawne przetwory z czereśni to doskonały dodatek do pieczonych mięs.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Zazwyczaj szukając przepisów na czereśnie, trafiamy na ciasta i desery. A czereśnie mogą być smaczne również na ostro. Wytrawne przetwory z czereśni są doskonałym dodatkiem do pasztetów i pieczeni. Podajemy przepis, jak przygotować przetwory z czereśni na ostro.

Składniki

  • 1 kg czereśni

  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego

  • 1/4 szklanki białego octu winnego

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

  • 3 goździki

  • 6 ziaren pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 cm kory cynamonowej

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie umyć i przyciąć ogonki. Ułożyć w słoikach.

  • Przygotować zalewę: ugotować szklankę wody, wrzucając do niej zmielone pieprz i ziele angielskie, stopniowo dodawać resztę składników zalewy.

  • Czereśnie zalać gorącą zalewą, a później pasteryzować je przez 20 min. w temperaturze 90°C.

Ocena: 3,3