Powidła z dyni i pomarańczy: smaczny dodatek do pieczywa

Powidła z dyni i pomarańczy: smaczny dodatek do pieczywa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dyniowe przetwory warto jeść cały rok

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia to pomarańczowa królowa jesiennego stołu. Jest bardzo zdrowa i warto ją jeść nie tylko jesienią. Gdy świeża zniknie ze straganów - możemy zastąpić ją przetworami - np. powidłami z dyni z dodatkiem pomarańczy.

Składniki

  • 1 kg dojrzałej żółtej dyni,

  • 1 pomarańcza,

  • 3 łyżki wody,

  • sok z 1 cytryny,

  • pół łyżeczki imbiru,

  • 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę.

  • Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce).

  • Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę.

  • Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową.

  • Smażyć do żądanej gęstości.

  • Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Ocena: 2