Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]

Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Powidła z czereśni to prawdziwa owocowa uczta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kto z nas nie lubi czereśni? Sezon na te owoce trwa krótko, dlatego warto na dłużej uchwycić ich smak. Podpowiadamy, jak zrobić smaczne powidła z czereśni - idealne do tostów, naleśników czy ciasta.

Składniki

  • 2 kg czereśni

  • 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie należy dokładnie umyć, oberwać ogonki i wydrylować  (można użyć do tego specjalnego urządzenia do drylowania wiśni i czereśni).

  • Przełożyć do dużego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą soki.

  • Odlać z garnka pół szklanki soku do drugiego garnka i do niego dodać cukier. Mieszać energicznie i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści.

  • Dodać do soku z cukrem czereśnie (uprzednio rozgotowane).

  • Gotować przez około 40 minut, mieszając możliwie często.

  • Po 40 minutach całość jest gotowa do przełożenia do słoików.

  • Powidła w słoikach pasteryzować przez około 10 minut.

Przedstawiamy najłatwiejszy z możliwych przepis na powidła z czereśni. Sprawdzony przez wiele pokoleń - nie może się nie udać! Powidła czereśniowe są dużo słodsze niż te z wiśni, dlatego szczególnie uwielbiane są przez dzieci.

Ocena: 0