Pasta lubczykowa na zimę, czyli domowe maggi

Pasta lubczykowa na zimę, czyli domowe maggi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe Magii, czyli pasta lubczykowa, ma wiele zastosowań w kuchni. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowe maggi, czyli pasta lubczykowa to świetny pomysł na zagospodarowanie bujnie rosnącego w ogrodzie lubczyku. Można ją oczywiście przygotować z naci lubczyku kupionej na targu. Podstawą słynnej przyprawy maggi jest lubczyk, a właściwie wywar z jego  liści i łodyg. Ta aromatyczna roślina ma intensywny zapach dobrze znanego nam bulionu. Już w kuchni staropolskiej lubczyk stosowany był do przyprawiania zup i polewek. Przypisywano mu moc afrodyzjaku. Warto poświęcić kilka minut i korzystając z obfitości ziół zaopatrzyć się w lubczykową pastę na zimę. 

Składniki

  • 140 g liści lubczyku razem z łodygami

  • 20 g soli kamiennej (dobrze zmineralizowanej, jak do kiszenia ogórków)

  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju rzepakowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w kamiennym moździerzu lub użyć elektrycznego blendera.

  • Rozcierać lub blendować liście dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania gładkiej pasty.

  • Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić, przechowywać w lodówce. Używać w miarę potrzeby. 

tip dnia

Podczas przygotowywania pasty z lubczyku ważne jest zachowanie proporcji. Na 1 część soli należy zużyć 7 części świeżych liści lubczyku. Tak przygotowana pasta nie psuje się, ale lepiej ją przechowywać w lodówce. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1