Konfitura z arbuza - robimy pyszne przetwory!

Konfitura z arbuza - robimy pyszne przetwory!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura z arbuza - smak lata zamknięty w słoiczku

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Konfitura z arbuza to jeden z ciekawszych, choć bardzo łatwych do zrobienia pomysłów na przetwory. Proponujemy przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Składniki

  • 1 kg arbuza

  • 75 dag cukru

  • laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki.

  • Miąższ włożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3 godziny.

  • Po tym czasie dodać pokruszoną laskę wanilii i smażyć na małym ogniu, aż arbuz stanie się szklisty.

  • Konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Ocena: 0